GASTROBAR – NOVI TIP RESTORANA


Jedan od najbrže rastućih trendova u gastronomskom svetu je svakako razvoj gastrobara kao novog, trendi tipa restorana. Gastrobar kombinuje inovativne, prestižne metode kuvanja sa atmosferom paba.  Kao termin gastrobar skovan je početkom devedesetih godina kako bi se opisao tada čuveni engleski pab u centru Londona The Eagle. Gastrobar predstavlja fuziju gastronomije i paba.

GASTROBAR – ISTORIJAT

Ljudi su se od uvek prilagođavali putnicima/strancima koji bi prolazili kroz njihov grad. Pre više od dve hiljade godina, većina rimskih gradova u Engleskoj su imali taverne u kojima se služila hrana i piće. Nakon Rimljana, vernici su putnicima prinosili hranu i piće kako bi ih pripremili na dug put koji ih je čekao.

Prvi pabovi se otvaraju u 11.veku. Većina tih pabova su nudili skromnu hranu. Međutim, razvojem turizma, taverne se razvijaju takođe i nude spoj hrane, pića i smeštaja, dok pabovi ostaju okrenuti ka siromašnijim slojevima ljudi i imaju ograničenu ponudu hrane.

Početkom 19.veka, sa sve većim korišćenjem konja za prevozno sredstvo, otvaraju se taverne u kojima se čuvaju konji, nudi smeštaj, hrana i piće njihovima vlasnicima. Takve taverne se nazivaju inovi. Kako su transportna sredstva evaluirala tako su se inovi razvijali i započinjali eru hotela.

Početkom sedamdesetih godina, lanci inova i pabova lansiraju koncept noćnog provoda uz muziku, hranu i piće. Klasičan meni bi sadržao koktel, biftek i čips sa kolutićima od luka.

Koncept gastrobara rodio se početkom devedesetih od strane dvojice preduzetnika koji su upravljali čuvenim londonskim pabom The Eagle. Oni su započeli revoluciju u serviranju hrane u pabovima. To je bio prvi pab koji je servirao restoranski kvalitetnu hranu u atmosferi paba, po pristupačnim cenama.

Koncept gastrobara proširio se brzinom svetlosti kroz upotrebu sezonskih namirnica i serviranje inovativnih i možda zaboravljenih jela.  Uvođenjem vinske karte koncept gastrobara se podigao na dosta viši nivo.

GASTROBAR – GASTRONOMIJA TERMINAL GASTROBARA

Osnovni delovi menija gastrobara mogu biti jako slični meniju običnog paba po sastojcima, međutim ono što ih razlikuje jeste način pripreme i serviranja tih jela. U meniju gastrobara možete očekivati neočekivano. Kombinaciju klasičnih jela sa egzotičnim sosovima, umacima, prilozima. Salate sa kombinacijom voća i povrća. Potaže. Najfinija mesa, prelivena najsočnijim sosovima. Jedinstvene dezerte koje ne možete pronaći ni na jednom drugom mestu.

Pored svega toga, u meniju gastrobara ćete svakako pronaći i Vaš omiljeni burger, samo će razlika između gastrobarskog i barskog biti u jedinstvenom siru, homemade sosu, sa dodatkom slanine ili džema od luka. Kobasice možete očekivati u drugačijem ruhu, obučene u bavarski burger sa dodacima kačkavalja, krastavca, pikantnog slatko ljutog sosa, senfa i pomfrita.

Međutim, uzeći u obzir sve te vrhunske namirnice pripremljene posebnim kulinarskim umećem, ipak se gastrobar ističe pristupačnim cenama za takav gastronomski užitak!

GASTROBAR – FOKUS NA LOKALNOM, SEZONSKOM I UMETNIČKOM

U kuhinji gastrobara fokus je na lokalnim, svežim sastojcima koji se u gastrobarskom meniju smenjuju prema sezoni. Ističe se značaj vegeterijanske, veganske kuhinje, kao i socijalno i etnički obojene kuhinje.

U gastrobaru možete pronaći veliki izbor piva kao i različitih koktela ali na njima nije fokus. U fokusu su kvalitetna, prestižna vina, domaćih i stranih proizvođača, egzotična i luksuzna.

GASTROBAR – CASUAL DECOR

U enterijeru gastrobara dominiraju tople boje, topli materijali, udoban nameštaj kao i atmosfera koja poziva da se vratite ponovo! Poenta gastrobara je u spoju fine dining terminologije i atmosfere paba, i ta kombinacija funkcioniše odlično.

GASTROBAR – IDENTITET

Razvojem koncepta gastrobara širom sveta, dominirali su različiti modeli-britanski kao originali i američki. U Srbiji se poslednjih godina primećuje trend rasta koncepta gastrobara. Njihovom jedinstvenošću i originalošću, gastrobar u Srbiji dobija svoj identitet i započinje svoju eru. Gastrobar ima izuzetan potencijal da dominira restoranskim tržištem, svojom originalnom kuhinjom, velikim izborom piva, vina i koktela iz svih krajeva sveta i naravno prijatnom, domaćinskom atmosferom jednog bara.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS