NAJBOLJI TORTILJA RECEPT #TERMINALPREPORUČUJE


Tortilja… okrugao, tanak, ravan hleb poreklom iz Meksika, napravljen od kukuruznog brašna ili ređe od belog brašna. Tradicionalno se kukuruz za tortilju kuva, zatim mu se dodaje limeta kako bi se razmekšao i opustio. Limeta koja se dodaje smesi za tortilju je glavni izvor kalcijuma u meksičkom režimu ishrane.

Sledeći korak je razvijanje testa u okviru koga se pravi smesa nalik na krofne koja se valja kako bi bila što tanja. Nakon toga se ta smesa peče kako bi se dobila tortilja kakvu svi poznajemo.

Danas retko ko sam pravi tortilju i prolazi kroz ceo ovaj proces. Tortilja se danas uglavnom kupuje po marketima već gotova.

Tortilja prati većinu meksičkih jela. Tortilja se može koristiti kako bi se njom prikupili sosevi i umaci i to u obliku tortilja čipsa. Tortilja se može služiti kao takos, kada su punjene mesom, pasuljem i sirom, a po nekada i pikantnim sosevima. Enchilade su tortilje obmotane oko punjenja i pečene prelivene sosevima. Hrskave tortilje natopljene su mesom, pasuljem, sirom, salatom i paradajzom.

Tortilje od belog brašna uglavnom poprimaju formu buritosa i pune se mesom, pasuljem i sirom. Sopes, chalupas, quesadillas i panuchos su vrste tortilje različitih oblika.

KRATKA ISTORIJA TAKOSA

Danas se uglavnom svaka vrsta tortilje naziva takos. Takos je vrsta tortilje koja može imati različita punjenja, može se služiti sa različitim prelivima i sosevima.

Međutim, postoje varijacije kao i različite vrst takosa.

  • Tacos De Canasta – najstarija verzija takosa. Originalni takos osmišljen i napravljen od strane rudara koji su radili u blizini Mexico sitija u 19. veku. Tortilja se puni suvim punjenjem, zatim se umotava u ćebe kako bi ostala vruća i tako su je momci na biciklima prodavali na ulicama. Smatrala se za jeftin oblik ulične hrane.
  • Carnitas – meso se sporo kuva u sopstvenoj masnoći dugo sati kako bi bilo mekano i sočno. Najpopularnije meso koje se koristilo je svinjsko.
  • Takos od ribe i morskih plodova – pored klasičnih i originalnih takosa, tortilje od morskih plodova su sadržale hrskave škampe, hobotnicu i jastoga. Dodaje im se puter od belog luka i sos od paradajza.
  • Cochinita – koristi se svinjsko meso, sporo kuvano u tradicionalnoj rerni zvanoj pib. Kopa se rupa u zemlji koja se puni mesom, preliva marinadom i pokriva banana lišćem i ostavlja se da se kuva preko noći. Cochinita originalno potiče iz Jukatana.
  • Guisados – tortilja punjena paprikašem. Polako se kuvaju svinjsko meso i pasulj, prelivaju se sokom od paradajza. Poznato domaće jelo koje je pronašlo svoj put u restorane.
  • Al Pastor – jelo fuzija Meksika i Bliskog Istoka. Tortilja nalik na meksički kebab, pravi se od crvenog svinjskog mesa  i preliva se ananasom i belim lukom. Izuzetno je hrskava i smatra se za boginju svih tortilja.
  • Cabeza – jednostavno znači glava takosa. Uglavnom se pravi od goveđeg mesa. Cela glava govečeta se kuva i ništa se ne baca.
  • Fritanga – u bukvalnom prevodu označava malo prženo meso. Prži se na ulju u dubokom tiganju.
  • Carne Asada & Al Carbon – klasična tortilja punjena grilovanim mesom.
  • Barbacoa – tortilja slična cochinita tortilji. Potiče sa Kariba. Od mesa se najčešće koristi jagnjetina.

ENCHILADA

Ukoliko ste ljubitelj meksičke kuhinje verovatno ste čuli za Enchilada tortilju. Ona predstavlja kukuruznu tortilju koja je umotana oko mesa i sira. Preliva se ljutim chili sosem i dodaju joj se luk, sir, pasulj, pavlaka i gvakamole. Slična je takosu stim što se kao meso može koristiti i pileće i svinjsko i goveđe i jagnjeće kao i riba, a kao prilozi pasulj, sir, povrće itd. Izuzetno je raznoliko jelo i samim tim preukusno!

Enchilada potiče od Maja i njihove kulture. Region nastanka je Jukatan u pre-kolumbijsko vreme. Postoje dokazi da su ih Maje koristile kao glavno jelo i punile semenkama od bundeve kao i kuvanim jajima. Zatim su je umakale u sos od paradajza.

Kada su španski osvajači stigli do Zapadne hemisfere, vodili su evidenciju o jelima i sastojcima koje je tamošnji narod koristio. Tortilje, napravljene od kukuruza su se u Majanskoj civilizaciji zvale tlaxcalli, a španski osvajači su ih preimenovali u tortilje.

Danas brojni internacionalni restorani u svojoj ponudi imaju Enchilade kako bi udovoljili raznovrsnim gastronomskih zahtevima svojih gostiju. Time su i tortilje same po sebi popularizovane, od Meksika, preko restorana meksičke kuhinje u Americi, pa sve do svetskih internacionalnih restorana koji ih imaju u svojoj ponudi.

BURITOS

Buritos je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela u meksičkom meniju. Svako ko iole zna španski čuo je za buritose. U Španiji buro je naziv za magarca a njegov deminutiv je buritos što znači mali magarac. Ono što sigurno znamo jeste da meso magarca nije deo ni jednog mesičkog jela, pa od kud onda nosi to poreklo?

Ne zna se sa sigurošću odakle tačno potiče ime burito i kakve zapravo ima veze sa magarcem, ali postoje brojne teorije. Po jednoj, postojao je prodavac hrane nalik na burito koji je tu hranu nosio na magarcu. Po drugoj, burito je naziv dobio jer tako umotan podseća na uši magarca. Verovali mi ili ne u te teorije, jedno je sigurno, originalni buritos koji se sastojao od mesa, sira i paradajz sosa je danas mnogo više od toga. Dodaju mu se pirinač, povrće, pasulj i sir kao i bezbroj drugih sastojaka.

Popularizacija buritosa se dešava njegovim prodorom na američko tržište 1900-ih godina. Prvi spomen buritosa u Americi bio je u meniju jednog kafića u Los Andjelesu 1930-e godine. Međutim, najbolji i najsličniji originalu buritosi potiču iz San Franciska. Genralno je cela Kalifornija poznata po tortiljama što ne čudi zbog velikog broja Meksikanaca koji žive u njoj.

Jednom kada se popularizovao više ništa nije moglo da ga zaustavi. Tako danas postoje buritosi punjeni Thai piletinom, kineskom svinjetinom, postoji buritos koji se jede za doručak a koji je punjen jajima, slaninom i paradajzom. Njega su 1975-e godine popularizovali McDonalds restorani i ostalo je istorija.

DA LI STE ZNALI?

  • Reč tortilja potiče od španske reči torta koja označava okruglu tortu
  • 24. Februar je nacionalni dan tortilja čipsa
  • Čovek koji je izmislio tortilja čips došao je na tu ideju kada mu je nakon pravljenja smese za tortilju ostalo viška smese od koje je napravio tortilja čips
  • Naćos je izmišljen 1943-e godine I ime je dobio po nadimku kuvara koji ga je osmislio
  • Taco Bell je osnovan u Kaliforniji 1962-e godine
  • Tortilja čips je bez glutena
  • Postoji preko pedeset različitih marki tortilja čipsa koje se prodaju na amazonu
  • Zvanična grickalica Teksasa je naćos preliven salsa sosem
  • Crne tortilje napravljene od plavog kukuruza imaju 20% više proteina od običnih tortilja

NAJBOLJI TORTILJA RECEPT #TERMINALPREPORUČUJE

Restoran Terminal daje omaž klasičnoj, preukusnoj i nenadmašnoj tortilji. Tortilja punjena piletinom, povrćem i dresingom može biti odličan doručak, užina, ručak i večera.

Mislili smo i na sve Vas koji ne jedete meso i nismo želeli da Vas lišimo savršenog ukusa tortilje samo ovog puta bez mesa već sa paprikom, paradajzom, mix. salata i organskim maslinovim uljem.

Osetite verodostojni i jedinstveni ukus Meksika u Beogradu i probajte Terminal tortilje sa piletinom i sa povrćem.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS