CHEESECAKE – KOLAČ ZA OLIMPIJSKU MEDALJU


Cheesecake je voljeni dezert širom sveta. Dok mnogi pretpostavljaju da vodi poreklo iz Njujorka, istina je mnogo drugačija. Udobno se smestite, uzmite kremasti cheesecake i vratite se u period antičke Grčke gde je zapravo i sve počelo.

CHEESECAKE KAO SVETSKI PUTNIK

Prvi cheesecake je osmišljen na grčkom ostrvu Samos. Istraživači su u ovoj oblasti otkrili modle za pravljenje sira koje datiraju iz 2000. godine pre nove ere.  Pretpostavlja se da sir i proizvodi od sira vode poreklo iz još dalje prošlosti, čak iz perioda praistorije tako da ne možemo znati tačno vremensko razdoblje kada su sir i proizvodi od sira počeli da se koriste.

U Grčkoj, cheesecake se smatrao odličnim izvorom energije i postoje dokazi da se služio sportistima za vreme prvih Olimpijskih igara koje su se održale u periodu oko 776. god. pre nove ere. Isto je poznato da su grčki mladenci umesto svadbene torte imali cheesecake. Jednostavni sastojci poput brašna, meda i sira kombinovani su u tortu koja je zbog glavnog sastojka sira i dobila naziv cheesecake. Te prve verzije cheesecake kolača daleko su od modernih recepata i raskoši koja danas okružuje ovaj čuveni kolač.

Prvim piscem recepta za cheesecake smatra se grčki pisac Athenaeus koji ga je osmislio 230. god. nove ere ( u tom periodu su Grci služili cheesecake već preko 2000 godina). To je najstariji sačuvani zapis originalne recepture za cheesecake. Ovaj recept je bio poprilično jednostavan, sir se mutio dok ne postane penast, zatim se mešao sa medom i pšeničnim belim brašnom i na kraju se servirao hladan.

Kada su Rimljani osvojili Grčku, modifikovali su originalni recept za cheeesecake dodavši mu jaja. Originalni sastojci plus jaja su se servirali topli. Rimljani su ovu verziju cheesecake torte nazivali libuma i služili su je u specijalnim prilikama. Marcus Cato, rimski političar iz prvog veka nove ere smatra se prvim piscem koji je zapisao najstariji recept za cheesecake po Rimljanima.

Kako su Rimljani širili svoje carstvo, preneli su i recept za cheesecake ostatku Evrope. Velika Britanija i Istočna Evropa su započeli sa eksperimentisanjem načina kako bi osmislili svoj jedinstveni recept za cheesecake. U svakoj zemlji Evrope, cheesecake je bio nacionalno obojen i svaki recept je bio drugačiji sa sastojcima koji su bili prilagodjeni različitim regionima. 1545. godine odštampan je prvi kuvar u kome je chessecake opisan kao slatko jelo bazirano na belom brašnu. Čak je i glavni kuvar Henrija osmog dodao svoju verziju recepta za cheesecake. Prema nekim zapisima, on je sekao sir na male delove koje je utapao u mleko u kome su stajali u proseku oko 3 sata. Kada odstoje 3 sata dodavao im je jaja, puter i šećer.

Tek negde oko 18og veka, cheesecake dobija oblik kakav poznajemo i volimo danas. U ovom periodu, Evropljani su koristili umućena jaja kako bi njihove torte i hlebovi nadošli. Istu tu metodu koristili su i prilikom pripreme cheesecake kolača i takav recept se preneo i u Ameriku.

CHEESECAKE – DODAVANJE TAJNOG SASTOJKA

Krem sir je američki doprinos originalnom receptu za cheesecake i od tada je postao osnovni sastojak u receptima širom sveta. 1872. godine, u dnevniku jednog njujorškog farmera pronadjeni su opisi na koji način je on osmislio recepturu za cheesecake sa krem sirom kojim je zamenio francuski sir do tada korišćen. 3 godine nakon otkrića ovog dnevnika krem sir se pakovao i distribuirao u velikim količinama lokalnim radnjama širom Amerike pod brendom Philadelphia Cream Cheese.

NEW YORK CHEESECAKE

Naravno da ni jedna priča o cheesecake kolaču nije potpuna bez osvrtanja na njegove početke u New York-u. Klasičan njujorški cheesecake, servirao se kao torta – bez voća, čokolade ili karamele. Čuvena vazdušasta torta svoju popularnost duguje mešavini jaja i krem sira.

Do 1900tih godina, njujorčani su obožavali cheesecake. Svaki restoran je imao svoju verziju cheesecake kolača u meniju. Iako poznat po svojim čuvenim sendvičima, veruje se da je Arnold Reuben zaslužan za kreiranje njujorškog cheesecake kolača. Reuben je rodjen u Nemačkoj, ali je kao mali sa svojom porodicom prešao da živi u Ameriku. Smatra se da ga je na jednoj gala večeri hostesa ponudila pitom od sira koja ga je toliko oduševila da je nastavio da eksperimentiše sa receptom za tu pitu da bi na kraju osmislio recept za širom sveta voljeni njujorški cheesecake.

CHEESECAKE ŠIROM SVETA

Svaki region na svetu ima svoju originalnu recepturu za cheesecake. Italijani prilikom pripreme cheesecak-a koriste rikota sir, Grci koriste fetu, Nemci preferiraju cottage sir, dok Japanci koriste kombinaciju kukuruza i belanaca. Širom sveta postoje brojne varijacije na recept za cheesecake pa tako postoje recepti koji uključuju plavi sir, morske plodove, čili papričice čak i tofu. Medjutim, bez obzira na sve te varijacije, osnovni sastojci poput sira, pšeničnog brašna i šećera ostaju isti.

Bez obzira kakvog ga volite, cheesecake je kolač koji je odoleo testu vremena. Od njegovih skromnih davnih početaka na grčkom ostrvu Samos do sadašnjeg statusa ikone svih dezerata, najsladji svetski kolač ostaje favorit svim generacijama širom sveta.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS