Cosmopolitan koktel - odraz stila


Koktel koji je u najvećoj meri popularizovan zahvaljujući tv seriji Seks i grad, Cosmopolitan koktel, iz milošte prozvan Cosmo (Kozmo). Zahvaljujući specifičnoj boji i načinu posluženja vrlo lako ćete ga prepoznati: ovaj koktel je pink boje, poslužuje se u martini čašama i važi za jedan od najčešće biranih koktela, pogotovo od strane ženskih osoba.

Osnovni sastojci Cosmopolitan koktela

Glavni sastojak Cosmopolitan koktela su vodka, sok od brusnice, liker od narandže i sok od limete. Kozmo se šejkuje i služi odmah u martini čašu i obično se ukrašava sa komadom limete.

Kako i kada je nastao čuveni Kozmo?

Veruje se da je prvi Cosmopolitan nastao u jednom restoranu u Njujorku. Naime, kada je barmen Toby Cecchini jednog vikenda tokom 1989. godine isprobao miks sveže ceđenog lajma, krenberija i Absolut Citron vodke, nije ni slutio da je napravio koktel koji će dobiti kultni status.

Devedesetih godina, sama industrija vodke bila je marketinški vrlo prisutna, da bi ta prisutnost kulminirala u vidu Cosmopolitan koktela koji se pojavljuje u čuvenoj seriji Seks i grad.  

Njujork je tada važio za centar progresivnosti i diktirao je trendove u Americi, pa su tako i sami kokteli doživeli ponovnu ekspanziju zahvaljujući iskusnim njujorškim barmenima. Dok su tokom sedamdesetih i osamdesetih godina kokteli bili nepravedno zapostavljeni, devedesetih godina se kultura ispijanja koktela obnovila. Popularnost “smešanih pića” održala se do dana današnjeg, tako da je verovatnoća da naletite na iole ozbiljan restoran koji u svojoj ponudi nema koktele skoro pa ravna nuli.

Popularnost samog Cosmopolitana takođe je naglo porasla tokom devedesetih, najviše zahvaljujući navedenoj seriji u kojem je ono bilo glavni izbor za piće tokom večernjih izlazaka čuvenoj Keri Bredšo, kao i njenim prijateljicama.

Dok postoji struja koja Cosmopolitan smatra previše ženskastim pićem, pa čak i pomodnim, protok vremena i novi trendovi slabo su imali uticaj na popularnost ovoga koktela.  Cosmopolitan je bio i verovatno će još dugo imati kultni status.

Što se samog ukusa tiče, ako se pravilno pripremi, Cosmopolitan ne bi smeo da bude previše slatkast niti voćan, već blago opor i dobro izbalansiran koktel.  

Kako da napravite sjajan Kozmo u kućnoj varijanti?

  1. Najpre počnite od toga što ćete dobro ohladiti čašu za martini. Ukoliko niste imali vremena da istu stavite u zamrzivač, možete je ispuniti ledom i ostaviti da led odradi svoje dok vi pripremate koktel.
  2. Odaberite kvalitetnu vodku. Kada govorimo o kvalitetnoj vodki ne smatramo da morate nabaviti najskuplju varijantu u marketu, ali bi neka vodka srednjeg cenovnog ranga bila više nego prihvatljiva.
  3. Dok standardni Triple sec može poslužiti svrsi, ako odaberete neki drugi liker sa jačom notom narandže, možete dobiti ukusniji koktel.
  4. Budite pažljivi sa korišćenjem soka od brusnice i najbolje je da koristite nezaslađenu verziju. Glavna svrha ovog soka je da samom piću doda blagu boju, a ukoliko preterate sa količinom ili koristite zaslađenu verziju, rizikujete da poništite željenu kombinaciju ukusa koji ciljate.
  5. Koristite isključivo svežu limetu iz istog razloga koji smo naveli u prethodnom pasusu. Iskombinujte sve sastojke i zajedno sa ledom dobro promućkajte u šejkeru, ali vodite računa da ne mućkate previše. Cilj je da sjedinite sastojke i da ih ohladite. Ukoliko vodku i druge sastojke inače držite u frižideru, onda će vam trebati još manje vremena za mućkanje. Iscedite i sipajte koktel u čašu koju ste prethodno pripremili, dodajte ukras i vaš Cosmopolitan je spreman!

Cosmopolitan - varijacije

Kao i većina koktela, Cosmopolitan može da varira u zavisnosti od bara u kojem ga pijete ili samog barmena. Mnogi barmeni vole da eksperimentišu sa sastojcima i originalnim receptom kako bi dobili kreativne varijacije:

  • neki recepti sadrže vodku sa limunom da pojačaju ukus;
  • plavi Cosmopolitan koktel uključuje beli sok od brusnice sa plavim Curacao pićem umesto likera od narandže;
  • Cosmocello predstavlja italijaniziranu interpretaciju ovog koktela koji sadrži limunčelo umesto soka od limete;
  • u Barbados Cosmopolitanu, umesto vodke, koristi se rum;
  • Jutarnji Cosmopolitan sadrži vodku sa ukusom kafe.

Interesantne činjenice o Cosmopolitan koktelu

Osim što su najčuvenije “njujorčanke”, Samanta, Keri, Šarlot i Miranda često volele da pri večernjem izlasku poruče ovaj čuveni koktel, Cosmopolitan je takođe dobio na popularnosti jer deli ime sa poznatim modnim časopisom. Iz tog razloga, ovaj koktel smatra se pićem modne elite i ljudi od stila.

Takođe, mnogi modni stvaraoci su za inspiraciju uzimali upravo ovaj koktel i primenjivali ga kao motiv za modne kreacije, a poznato je da su i neki proizvođači parfema pravili serije bazirajući se upravo na mirisu Cosmopolitena.

Zato je Cosmopolitan postao nešto više od običnog pića koje ćete popiti usput tokom večernjeg izlaska. Jer, kada poručite Cosmopolitan, ne birate samo piće, već birate stil u čaši martinija.    

Terminal Cosmopolitan koktel

Kada se nađete u prilici da poručite Cosmopolitan, nemojte se libiti da tražite specifičnu vrstu vodke ili likera koji preferirate. U ponudi našeg gastrobara kokteli zauzimaju posebno mesto pa tako u našem baru možete poruči neke od koktela koje spadaju u: bezalkoholne koktele, Kratke koktele, Duge koktele, Koktele sa martinijem, Platinum koktele, Šuterse, Sparkling koktele i koktele koje posebno izdvajamo, a to su Terminal kokteli.

Ukoliko ste pravi i iskreni ljubitelj koktela, verujemo da ste verovatno isprobali makar po jedan koktel sa svih navedenih lista, a ukoliko već niste imali priliku, najiskrenije vam preporučujemo da probate Cosmopolitan koji spremaju barmeni iz našeg gastrobara, kao i koktele koji spadaju u kategoriju Terminal koktela koje nećete imati priliku da probate ni na jednom drugom mestu.

Sam Cosmopolitan pripremamo po uzoru na recepturu Toby Cecchini-a, tj. koristimo Absolut citron vodku, a po želji se možete odlučiti za neku drugu vrstu vodke koja će se koristiti za vaš koktel. Dođite u Terminal Gastro Bar i dozvolite nam da vas povedemo u nezaboravno hedonističko iskustvo.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS