GDE ZA DAN ZALJUBLJENIH?Svakog 14.februara, širom sveta zaljubljeni parovi proslavljaju najveći praznik ljubavi – Dan zaljubljenih. Međutim, iako je komercijalizovan, najčuveniji praznik ljubavi okružen je velom misterije. Ko je bio čuveni svetac čije ime praznik Dan zaljubljenih nosi i koje je poreklo tradicija za koje se Dan zaljubljenih vezuje?

LEGENDA SVETOG VALENTINA

Istorija dana zaljubljenih i legenda njegovog osnivača do danas ostaju misterija. Znamo da je februar mesec u istoriji poznat kao mesec romantike i ljubavi, i da Dan zaljubljenih vodi poreklo iz hrišćanske i antičko-rimske tradicije. Ali, ko je bio Sveti Valentin i kako je on povezan sa današnjim praznikom ljubavi – danom zaljubljenih?

Po jednoj legendi, Sv.Valenin je bio sveštenik koji je živeo u trećem veku nove ere u Rimu. Kada je Car Klaudius II došao do zaključka da ga bolje služe vojnici koji nemaju familije, ukinuo je mogućnost brakova za mlade vojnike. Sv. Valentin, uvidevši nepravdu koju car primenjuje nad mladim vojnicima, nastavio je da sprovodi bračne ritual nasuprot carevim zahtevima. Kada ga je car otkrio, naredio je da se nad njim sprovede smrtna presuda.

Po drugoj legendi, Sv.Valentin je bio ubijen jer je pomagao hrišćanskim zarobljenicima da pobegnu iz rimskih zatvora u kojima su bili tučeni I mučeni. Po toj legendi, Sv.Valentin je prvo ljubavno pismo – danas popularizovano kao čestitku za Dan zaljubljenih, dok je bio zarobljen poslao mladoj devojci u koju se zaljubio a koja ga je posećivala dok je bio u zatvoru. Od tada je on prihvaćen kao heroj, zaštitnik zaljubljenih parova i romantična figura. Sve do srednjeg veka, njegov lik je prihvaćen širom sveta kao zaštitnik ljubavnih parova i kao simbol praznika ljubavi koji se slavi svakog 14.februara, dana zaljubljenih.

GDE ZA DAN ZALJUBLJENIH – POREKLO U PAGANSKOM FESTIVALU U FEBRUARU

Neki veruju da se Dan zaljubljenih proslavlja sredinom februara u čast smrti Sv.Valentina, dok je istina da je hrišćanska crkva htela da pohrišćani paganski običaj festivala Lupercalia koji se proslavljao sredinom februara. Lupercalia je bio festival plodnosti koji se održavao 15.februara, u čast boga agrokulture Faunusa, kao i osnivača Rima, Romula i Rema.

Na početku festivala, pripadnici reda Rimskih sveštenika – Luperci, okupljali su se u skrivenoj pećini za koju se verovalo da je bila utočište bebama Romulu i Remu koje je, po legendi, odgajila vučica – Lupa. Sveštenici bi žrtvovali kozu, zarad plodnosti i psa zarad čistoće. Nakon toga bi životinjskom krvju prskali žene i žitna polja. Žene su prihvatale te rituale zbog verovanja da će ih to učiniti plodnim u narednoj godini. Tog istog dana mlade žene iz grada bi stavljale svoja imena u veliku urnu iz koje su gradske neženje birali svoju partnerku za narednu godinu. Često bi se ti spojevi završavali brakom.

DAN ROMANSE

Festival Lupercalia je preživeo inicijalni uspon hrišćanstva, medjutim do kraja 5.veka je proglašen nehrišćanskim i ukinut od strane pape Gelasijusa koji ga je preimenovao u Dan Zaljubljenih koji se od tada proslavlja 14.februara. U toku srednjeg veka, u Francuskoj i Engleskoj, 14.februar je označavao početak sezone parenja ptica zbog čega se nametnula ideja o romantičnoj simbolici dana 14.februara – dana zaljubljenih.

Čestitke koje se svake godine razmenjuju za Dan zaljubljenih postale su popularne 1400-e godine. Najstarija poznata čestitka za Dan zaljubljenih je ljubavna pesma koju je napisao Čarls, vojvoda od Orleansa,, posvetivši je svojoj supruzi dok je bio utamničen. Nakon nekoliko godina, veruje se da je kralj Henri V angažovao pisca da sastavi romantičnu pesmu za njegovu ljubav.

GDE ZA DAN ZALJUBLJENIH – #TERMINALPREPORUČUJE

Želite da impresionirate Vašu srodnu dušu ovog dana zaljubljenih? U intimnoj, romantičnoj atmosferi restorana Terminal dočekaće Vas izbor jela za pamćenje, impresivne liste egzotičnih vina i kolača uz koje ćete se ponovo zaljubiti.

Zato, rezervišite svoje mesto, privucite stolicu Vašoj srodnoj duši i obeležite praznik ljubavi uživajući u delikatesima, morskim plodovima, afrodizijacima, vinima ili koktelima sa naše liste i posmatrajte svet oko sebe kako usporava!Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS