NAJBOLJI RUČAK U BEOGRADU


Ručak je obrok kome se najviše radujemo u toku dana! Ručak je obrok koji planiramo, koga sa uživanjem pripremamo i kome se najviše posvećujemo! Ručak je obrok zaslužan za tu veliku pauzu u toku radnog dana.

NAJBOLJI RUČAK U BEOGRADU – EVOLUCIJA OBROKA

Dan započinjemo u srednjovekovnoj Engleskoj gde se sa prvom jutarnjom rosom servira doručak. Vreme za doručak se znalo: pre početka radnog dana kako bi se radnici koji su radili u ruralnoj ekonomiji pripremili za fizički težak radni dan. Sredinom dana se prelazilo na nešto ozbiljniji obrok. Ručak je bio najozbiljniji obrok u toku dana, kako za bogate tako i za siromašne i na njega se trošilo koliko je džep dozvoljavao. Za radnike,ručak je predstavljao oporavak od iscrpnog fizičkog rada, dok je za bogate zemljoposednike predstavljao privilegiju i statusni simbol na koji je odlazio pozamašan vremenski period.

Časovi obedovanja su u srednjovekovnom periodu bili diktirani od strane medicine i crkve. Doktori su utvrdjivali šta se jede, u kojim količinama i obliku, dok je crkva igrala ulogu u odlučivanju satnice obroka.

Ručak kao obrok pojavio se među elitom tih vremena kao produkt dosade. Nakon kasnog buđenja i obilnog doručka, bogatašima su ponestajale opcije za zabavu. Iako punih stomaka odlučili su se da na sredini dana uvedu još jedan obrok. Taj obrok je preteča današnjeg ručka.

Dolaskom urbanizacije selimo se u velike gradove, u sistem velikih mašinerija, fabrika i beskonačnih radnih sati. Selidbom sa sela u grad, buđenjem radi odlaska u fabriku umesto na poljanu, radnici pomeraju svoje sate obroka. Doručak se jeo na putu do posla,a ručak je služio kao izgovor za pauzu od teškog radnog dana. Bio je oskudan i sastojao se iz hleba, sira, slanine i malog parčeta pite. Urbanizacija medjutim nije pogodila samo siromašne već je uticala i na bogate koji su se vodili satnicom velikog grada.

NAJBOLJI RUČAK U BEOGRADU – FRANCUSKI UTICAJ NA RUČAK

Način na koji Francuzi jedu ostaje stvar večne intrige. Čuveni po svom gastronomskom uticaju, Francuzi nas savetuju da:

  1. Jedemo obilnije za ručak, oskudnije za večeru
  2. Jedemo jela koja se ne kuvaju za ručak
  3. Jedemo ručak sa uživanjem
  4. Jedemo salate za ručak
  5. Jedemo jednostavnu a ukusnu I kvalitetnu hranu za ručak

Francuski uticaj na ručak I sam način obedovanja uči nas da jedemo obimnije obroke za ručak kako bismo pružili organizmu preko potrebnu energiju na polovini dana. Smanjujemo porciju za večeru jer se organizam tada priprema za odmor I veće količine hrane mu nisu potrebne.

Srpska kultura kaže da ručak nije ručak bez kuvanog jela! Francuzi nas u tome demantuju. Probajte laganu supicu sa tanjirom sireva I nezaobilaznu salatu punu vitamina I imaćete više energije, osećaćete se lakše I pokretnije.

Dajte sebi vremena! Odvojite kvalitetno vreme da uživate, ali stvarno uživate u svakom zalogaju ručka! Jedite sporo, jedite čulima, jedite kao Francuz!

Salata kao neizostavni deo ručka ili kao ceo obrok je sve viđenija I u srpskim jelovnicima. Terminal nudi veliki izbor obrok salata, od čuvene Cezar salate, preko Ćureće salate sa pistaćima, egzotične salate sa piletinom I kruškama, Šef salate, Salate sa biftekom za gurmane, pa sve do laganijih salata sa lososom, tunom I neizostavne Caprese salate za vegeterijance.

Gastronomska mantra kojom se vode Francuzi I Italijani je – Bitajte sezonski, lokalno I sveže!

NAJBOLJI RUČAK U BEOGRADU – RUČAK NAPOLJU

Iako je jako bitan obrok, u većini slučajeva ručak se ne tretira tako! U žurbi da se vratimo na posao, stignemo na sledeće predavanje, ručak jedemo brzo I “s’nogu”. Ukoliko ste u mogućnosti da iskoristite pauzu za ručak, uživajte u njoj! Svratite do obližnjeg restorana, jedite van kancelarije, ugodite sebi i ručajte napolju!

Pause za ručak imaju veću psihološku vredost nego što je poznato.

  1. Pauze za ručak pomažu radnicima da se osećaju cenjenije. Istraživanje sprovedeno na 400 radnika pokazalo je da radnici kojima su kompanije omogućavale odlazak na pause za ručak nisu razmišljali o napuštanju kompanije, dok je kod radnika kojima firme nisu dozvoljavale pauze za ručak ta misao bila prisutna.
  2. Ručak napolju je dobar za biznis! Istraživanja su pokazala da su radnici koji jedu napolju I koji nisu vezani za svoj sto u pauzi za ručak, kreativniji I imaju više enrgije pri povratku sa pauze od radnika koji su ručali na mestu gde rade.
  3. Sat vremena za pauzu za ručak svakog dana poboljšava učinkovitost I produktivnost na poslu.

NAJBOLJI RUČAK U BEOGRADU – #TERMINALPREPORUČUJE

Da li želite francusku, japansku ili italijansku kuhinju za najbolji ručak u Beogradu? Imamo sve!

Započnite ručak sa predjelom. Check in plate sa govedjom, njegoškom pršutom, kulenom, ementalerom, parmezanom i mocarelom ili možda Cheese mix plate sa parmezanom, ementalerom, gorgonzolom, mocarelom i kozjim sirom, kao početak obroka? Teška odluka! Možda ipak Parma pršuta servirana sa suvim voćem I bademima, Brusketi, Spring rolls (rolnice punjene povrćem), Spring rolls sa mesom, Suve šljive u slanini, Marinirani kozji sir ili Carpaccio beef (Carpaccio od aromatizovanog bifteka sa parmezanom serviran na rukoli)? Raspoloženi ste za ribu kao predjelo? Tatar od tune ili Carpaccio od lososa mogu se tretirati i kao sam obrok. Ukoliko ste gurman predlažemo Tatar od bifteka na brusketama ili Foie Gras plate, pate od guščije džigerice serviran sa jagodama, bademima i džemom od crvenog luka.

Supa je neizostavni deo svakog ručka. #TERMINALpreporucuje Krem čorbu sa teletinom, Minestrone supu sa parmezanom, Potaž od paradajza sa mocarelom i bistru juneću supu.

Da li ste za piletinu kao glavno jelo? Izdvajamo Piletinu sa kikirikijem, Chicken pollo caprese (pileći file zapečen sa mocarelom i paradajzom), Piletinu sa bademima i gorgonzolom i Karaage piletinu (pileći batak u terijaki sosu, serviran na pirinču sa brokolijem).

Da li ste za Ćuretinu Mediteran (ćureći file u sosu od citrusa sa kroketima od krompira i grilovanim povrćem) ili Ćuretinu sa pršutom i pesto sosom (rolovani ćureći file sa mocarelom i pršutom serviran sa krompirićima i pesto sosom)?

Nagradite sebe odabirom Osso Buco Beef – sous vide, sporo kuvane kolenice u vakumu servirane sa francuskim pireom i grilovanim povrćem ili Marengo telećih odrezaka.

Biftek! Sočan, luksuzan i egzotičan! #TERMINALpreporucuje Biftek sa sosom (biftek sa sosom od vrganja/bibera/tartufa) i Taljata biftek sa suprim sosom (servira se isečen sa kremastim sosom, hrskavim krompirom, rukolom i parmezanom).

Budite odvažni i odlučite se za Rebarca sa BBQ sosom i hrskavim krompirom ili Svinjski vrat sa kremastim njokama.

Za ljubitelje junetine, pripremili smo Burger Beef Steak (juneće meso, ementaler sir,pančeta, crveni luk, iceberg salata, pomfrit) i Reserva Steak ( juneći ramstek odležao 31 dan, serviran sa hrskavim krompirom, rukolom i parmezanom).

Budite naši gosti i probajte raskošne specijalitete iz naše kuhinje! Premium biftek ( biftek u lešniku i susamu serviran sa bri sirom, svežim tartufima, šparglom i kroketima od krompira), T Bone Steak, specijalna sorta odležalih junećih leđa u komori za zrenje mesa 50 dana, protkana finom masnoćom ili Rib Eye Steak, juneći steak od specijalne sorte junećeg mesa odležao 50 dana.

Mislimo i na vegeterijance i ljubitelje ribljih specijaliteta. Odaberite Losos Steak ( losos sa kremastim sosom, povrćem i pirinčem), Grilovanu hobotnicu ( hobotnica servirana sa mladim krompirom, spanaćem i prmavera sosom) ili Tuna Steak u crnom susamu ( tuna servirana sa japanskim sosom, tikvicama i grilovanom palentom).

Prijatno!Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS