Najbolji viski u Beogradu - #TERMINALPREPORUČUJE


Poznatiji kao vatrena voda, viski je jedno od najpopularnijih pića današnjice. Sama reč viski potiče od anglonizacije galske reči uisce (uisge) čije je izvorno značenje “voda života”.  

Od čega se pravi viski  

Viski spada u destilovana alkoholna pića. Nastaje fermentacijom ječma, pšenice, kukuruza i raži i čuva se u drvenim bačvama od belog hrasta. U zavisnosti od upotrebe žitarica, razlikujemo različite vrste viskija.

Kako se pravi viski

U prvoj fazi pravljenja viskija, zrna žitarica se potapaju u vodu i ostave dok ne proklijaju. Nakon toga se suše na uglju. Sledeća faza je fermentacija, koja se opet radi sa vodom i koja traje oko 60 časova. U ovom delu procesa koristi se i kvasac ne bi li se šećer pretvorio u alkohol. Zatim sledi destilacija u bakarnim cilindrima koja se ponavlja još dvaput. Prilikom krajnje destilacije vrši se destilacija “kap po kap”. Ova destilacija traje vrlo dugo i posle nje se viski sipa u bure od hrastovog drveta gde je potrebno da odstoji minimum dve godine. Obzirom da viski sazreva isključivo u buretu, njegova starost se ne meri godinom proizvodnje, već vremenom koje je ovo piće odležalo u buretu, tj. dok nije došlo do flaširanja.

Idealna temperatura i način posluživanja

Optimalna temperatura za izvorni ukus viskija je 15-18 stepeni. Ovo pravilo važi za Škotski, Irski, Japanski viski i Burbon… dakle, za sve viskije.

Ukoliko ipak imate potrebu da rashladite viski, nikako to nemojte činiti sa ledom već je bolja opcija da celu flašu rashladite u frižideru i izvadite je pred služenje. Led može da poništi određene arome i da promeni celokupan ukus pića koje ste odabrali i zato držite ovog zločinca dalje od vašeg viskija, pogotovo kada određenu vrstu isprobavate po prvi put.  

Kako se pije viski?

Umetnost degustiranja viskija zapravo je vrlo jednostavna. Možete pročitati mnoge recenzije koje opisuju određenu vrstu viskija sa ukusom tamne čokolade, šerbeta ili dimljenih badema i slično i da se zapitate da li je to taj isti viski koji sam i ja probao? Evo kako ćete uspeti da osetite te fine karakteristike:

Ključna stvar je da vežbate čula i da gradite iskustvo isprobavanja različitih stvari koje nemaju veze sa viskijem i da s vremena na vreme razmislite o karakteristikama ukusa hrane ili pića koje isprobavate. Što više ovo radite, bolje ćete i preciznije osetiti aromu viskija. Druga bitna stvar jeste, da imate na umu, da kao što je za većinu stvari potrebno vreme da se otkrije pravi karakter, da ne žurite sa viskijem i da ga ispijate vrlo polako. I na kraju, upamtite da je ukus nešto što je potpuno lično i da nema pravih i pogrešnih odgovora.

Čaše za viski

Tip čaše iz koje pijete takođe će uticati na ukus. Najbolje je da koristite one koje imaju uzak otvor jer ovakva čaša pomaže da se bolje osete arome kroz nozdrve. Klasićne čaše za žestoka pića sa širokom obodom bi trebalo izbegavati za potrebe isprobavanja jer u njima vrlo brzo iščeznu arome.

Proces konzumacije

Pre nego što uzmete gutljaj viskija, prvo osetite njegovu aromu koja će vam dati nagoveštaj ukusa koji vas očekuje. Sipajte malo viskija u čašu i zavrtite je blago kako bi kiseonik došao do tekućine i da bi započelo isparavanje. Ova stavka je vrlo bitna, pogotovo u slučaju ako je viski bio zatvoren u flaši duži period jer mu treba malo vremena kako bi dobio svoje prave karakteristike. Nakon što ste omirisali aromu, obratite pažnju na samu boju viskija (na taj način pravite i značajnu pauzu pred isprobavanje koja pomaže čitavom iskustvu). Zatim, prinesite čašu bliže nosu i udahnite tako da vam arome cirkulišu kroz nozdrve. Ponovite ovaj postupak nekoliko puta i razmislite o aromama koje osećate - da li su svetle, sveže, voćne, začinjene, dimljene i slično. Često se dešava da pri prvom udahu osetite samo alkohol i zato se prave arome osete tek pri trećem ili četvrtom udahu.

Sam ukus viskija predstavlja krajnji deo procesa. Najvažnije je da ne pijete previše brzo, već da gutljaj zadržite malo u ustima kako bi izvukli maksimum ukusa. Pokušajte da identifikujete očigledne ukuse i da pri svakom ponavljanju prepoznate nešto novo. Zapamtite da nema tačnih i pogrešnih odgovora i da je poimanje ukusa jedinstveno za svaku osobu.

Završnica je ukus koji dolazi nakon što ste progutali viski. Nakon što prođe ljutina alkohola koju ste osetili prilikom gutanja dolazi onaj pravi kompleksni ukus viskija koji ga razlikuje i izdiže u odnosu na sva druga pića.

Zašto viski proizveden u različitim destilerijama ima drugačiji ukus?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti sa potpunom sigurnošću, ali brojni izvori tvrde da voda koja se koristi prilikom fermentisanja ima značajnu ulogu pri formiranju ukusa. Destilerije jednog istog proizvođača, smeštene na različitim lokacijama, za jednakom opremom i standardima proizvodnje, proizvode viski koji se uvek razlikuje u ukusu i zato je prethodno navedeno objašnjenje da voda ima značajnu ulogu u formiranju ukusa jedino logično.

Veličina i oblik buradi je takođe bitan faktor kao i veština i iskustvo osobe koja se bavi proizvodnjom. Cilj proizvođača viskija je da naprave viski čiji ukus i osobine ostaju nepromenljive uvek i u svim okolnostima i zato se umeće pravljenja viskija na neki način smatra umetnošću i često se sama veština prebacuje s kolena na koleno.

Mora li Skotch Wiskey biti proizveden samo u Škotskoj?

Svakako. Dok mnogi proizvodi koji se vezuju za proizvodnju u određenim lokalitetima gube svoj geografski značaj i sve je češća pojava da se proizvode bilo gde, to nije slučaj kada je u pitanju viski. Bez obzira na preuzimanje protokola i kompletnog stila destilacije, Škotski viski nije moguće proizvesti ni u jednoj drugoj zemlji (a mnogi su pokušavali) i to je činjenica koja se opet može povezati sa uticajem pijaće vode na formiranje ukusa.

Vrste viskija

Najviše se cene vrste viskija koje potiču iz Irske, Škotske i SAD-a. Evo koje sve vrste postoje:

Irski viski

Irski viski nastaje mešavinom sladovanog i nesladovanog ječma. Irski viski se pravi u kazanima, a ječam se suši na uglju treseta i zato nema specifičnu aromu, ali je čuven po svojoj mekoći i pitkosti.

Kuriozitet za ovu vrstu viskija je da je zakonom određeno da mora da odleži bar tri godine. Jameson je najpoznatiji irski viski, a 80%, tj. 4 od 5 najpoznatijih marki viskija nastalo je u destileriji Midleton.

Američki viski

Američki viski pravi se kao straight ili blend, a najpoznatiji viski koji nam dolazi sa ovog tla je Jim Beam koji postoji već preko 200 godina. Američki viski mora da odstoji minimum dve godine, da preko 50% korišćenih žitarica bude kukuruz i da burad u kojima ovaj viski leži mora biti napravljena od hrastovog drveta.  

Škotski viski

Čuveni Scotch, tj. škotski viski destiluje se dva ili tri puta. Specifično je da se ovaj viski drži u buradima od hrastovog drveta u periodu koji mora da premaši tri godine. Postoje više vrsti Scotch-a:

Malt viski koji se pravi uvek i isključivo od ječma, a može poticati iz više destilerija kao Vatted Malt ili kao Single Malt - ukoliko potiče iz jedne destilerije, ali je čuvan u različitim bačvama.

Grain viski se dobija kada se destiluje više vrsta žitarica, ali je uvek u osnovi ječam. Prilikom destilacije žitarice postižu niske temperature, a kuvanje se vrši pod pritiskom. Grain viski ima mnogo izrazitiju jačinu nego što je to slučaj sa Malt viskijem.

Blended viski predstavlja mešavinu dve vrste viskija i spada u najprodavaniju kategoriju.

Najpopularniji viski

Definitivno najpoznatiji viski koji inače spada u Blended vrstu je čuveni Ballantine’s čija proizvodnja datira od 1827. godine i može se naći u 5 vrsta:

- Ballantine’s Finest
- Ballantine’s 12 g
- Ballantine’s 17 g
- Ballantine’s 21 g
- Ballantine’s 3 g

Za drugu najpopularniju vrstu smatra se Chivas koji je nastao u severoistočnoj Škotskoj. Ovaj viski spada u premium viski i može se naći kao:
 
- Chivas Regal 12g
- Chivas Regal 18g
- Chivas Regal 25g
- Royal Salute
- The Glenlivet
- Teacher’s

Za najbolji viski iz skorijeg perioda (2003) smatra se Ardbeg Uigeadail koji spada u vrstu single malt viskija.

Najbolji viski u Srbiji – #terminalpreporučuje

U restoranu Terminal shvatamo pića vrlo ozbiljno jer su neizostavan deo potpunog gastronomskog ugođaja i zato u našoj ponudi možete pronaći veliki izbor viskija iz svih navedenih kategorija. Pogledajte kompletnu kartu pića na našem sajtu i dođite da vam pomognemo da priuštite sebi hedonističko iskustvo koje će probuditi sva vaša čula.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS