Kako se serviraju i služe šampanjac i penušavo vino?


Nedavno smo imali priliku da vas kroz naš blog PENUŠAVO VINO - MAGIJA AROMA U ČAŠI VINA upoznamo sa različitim vrstama penušavih vina, njihovim poreklom, mogli ste da pročitate u čemu je razlika između penušavog vina i šampanjca, kao i da se upoznate sa ponudom istih u našem gastro baru.

U ovom tekstu rešili smo da se posvetimo različitim vrstama serviranja i konzumiranja penušavih vina i šampanjca, kao i svim pratećim činjenicama koje bi trebalo da znate ukoliko ste pravi ljubitelj istih.

Šampanjac ili penušavo vino?

Razlog zbog čega pišemo o penušavom vinu i šampanjcu zajedno, jeste taj što oba spadaju u istu vrstu vina, jedina razlika je u tome što je šampanjac brendiran kao proizvod koji se isključivo proizvodi i dolazi iz francuske regije Šampanj (uključujući i grožđe), dok penušava vina predstavljaju sva ostala vina koja pripadaju toj kategoriji, ali su proizvedena na drugoj lokaciji. Da podvučemo: penušavo vino i šampanjac su u osnovi isti, jedino je lokalitet proizvodnje ono što ih razlikuje.

Čaše za šampanjac

Dakle, ništa nije bolji znak za slavlje od boce šampanjca. Ali kada želite da servirate ili nabavite idealne čaše za šampanjac ili penušavo vino, suočeni ste sa velikim izborom vrsta čaša. Dakle, kakve čaše će vam najbolje poslužiti za tu namenu? Pre svega, ono što bi trebalo da znate da je glavna svrha čaša za šampanjac da očuvaju mehuriće. Dizajn čaše usmeren je upravo ka toj svrsi i u zavisnosti od onoga što želite, odabraćete jednu od tih specijalizovanih čaša. Sekundarna svrha čaša za šampanjac je da održavaju temperaturu pića, ali i da najbolje izraze aromu šampanjca. Dakle, koja vrsta čaše će vam poslužiti za tu svrhu?


Flute čaše

Ovo je tip čaše za šampanjac sa kojom ste se sigurno susretali. Ove čaše odlikuje duža uska forma koja se često smatra najprikladnijom za šampanjac i penušava vina. Razlog tome je taj što za razliku od drugih oblika čaša, duga i uska forma koja odlikuje flute čaše omogućava da penušava vina bolje zadrže svoja svojstva jer su manje u kontaktu sa vazduhom. Činjenica da je manja količina šampanjca ili vina u kontaktu sa vazduhom omogućava i slabije zagrevanje vina, odnosno duže očuvanje idealne temperature penušavog vina ili šampanjca. Međutim, mana flute čaša je jer iz istih razloga (uske forme i manjeg kontakta sa vazduhom) ne mogu da se dovoljno osete sve arome pića, a to je, složićete se, značajna stavka. I zato, iskreni ljubitelji vina i šampanjca retko kada koriste ove čaše i smatraju ih neadekvatnim za potpuni užitak u piću.

Šampanj Coupe

Šampanj kup čaše su plitke i ovalne i danas su manje u upotrebi. Ove čaše prati legenda da su izrađene od voštanog kalupa koji je modelovan po uzoru na grudi Marije Antoanete (ženi Kralja Luja XVI) ali prva čaša ovog oblika zapravo je napravljena jedan vek ranije (1663. godine) specijalno za penupava vina i šampanjac. Ova forma bila je moderna u Francuskoj od samog pojavljivanja pa sve do 70-ih godina 20. veka, a u SAD-u je bila naročito popularna od 30-ih do 80-ih godina prošloga veka. Ukoliko ste imali priliku da pogledate neki od filmova iz tog perioda, verovatno ste primetili da, kada likovi ispijaju šampanjac, koriste upravo Coupe čaše. Široka ovalna forma omogućava da se nadomesti problem koji imaju Flute čaše, dakle, sa Coupe čašama imaćete priliku da osetite svu aromu penušavog vina ili šampanjca koji pijete, ali, iz istog razloga, uživanje u aromama neće predugo trajati, a mehurići iz čaše nestaće brzinom svetlosti i piće će se ugrejati brže.

Tulip čaše za šampanjac

Evo čaše koja se zaista smatra idealnom čašom za penušava vina i šampanjac. Ova čaša predstavlja kombinaciju najboljih odlika Flute u Coupe čaša. Dovoljno je visoka i uska da zadržava mehuriće i temperaturu vina, a zbog zaobljenosti i postepenog širenja od donje ivice čaše ka spoljašnjem, omogućava da se osete sve arome koje ne išćezavaju tom brzinom kao što je slučaj sa Coupe čašama.

Na kojoj temperaturi se servira penušavo vino?

Prva stvar koju morate znati o serviranju penušavih vina jeste da je jako važno da se ona prethodno dobro ohlade. Ukoliko penušavo vino nije propisno ohlađeno, prilikom otvaranja će se pojaviti blaga pena i mehurića skoro da više neće ni biti.

Za jednostavnija penušava vina, idealna temperatura za serviranje je od četiri do sedam stepeni Celzijusa, a kada su u pitanju penušava vina koja spadaju u kompleksnija, onda je idealna temperatura između osam i deset stepeni Celsijusa.

Sva navedena pravila odnose se i na šampanjac (iz prethodno navedenih razloga) i jako je bitno da se boca pre serviranja dobro ohladi u frižideru ili na ledu.

Otvaranje vina

Prilikom otvaranja vina, prvo skinite foliju, a potom čvrsto uhvatite vrh pampurnog zatvarača boce. Žice koje služe da drže pampur odvrnite ili svucite, ali ih nemojte skidati. Potom nastavite tako što ćete jednom rukom polako okretati bocu u krug, dok drugom i dalje pridržavate čep. Ideja je da se pritisak na čepu kontroliše i postepeno popušta sve dok pampur ne isklizne van. Znaćete da je pampur pri izlasku kada čujete zvuk mehurića.

Ukoliko otvaranje boce penušavog vina ili šampanjca ne učinite po navedenom postupku, rizikujete da dođe do nekontrolisanog izletanja čepa koje, koliko god nekada delovalo zabavno i efektno, može imati potpuno suprotni efekat ukoliko prilikom izletanja čep polomi nešto ili povredi nekoga od prisutnih.

Jedina prilika kada je nekontrolisano puštanje čepa prikladno jeste prilikom proslava na otvorenom ukoliko imate priliku da usmerite vrh boce ka delu dvorišta gde se ne nalazi niko od prisutnih niti ima predmeta koji bi mogli biti oštečeni ili o koje bi se pampurni čep odbio.  

Kada sipate šampanjac ili penušavo vino, potrebno je da čašu nakrivite pod uglom od četrdeset pet stepeni tako što ćete samo dno čaše oslonoti na sto dok šampanjac postepeno klizi u čašu. Ukoliko se penušavo vino ili šampanjac sipaju ravno u čašu koja je uspravna, može se desiti da imate previše mehurića koji će vam promeniti originalan ukus pića koje ste otvorili.


Ovo bi, ukratko, bile stavke u vezi serviranja i konzumiranja šampanjca i penušavih vina koje bi trebalo da znate. I da, zaboravili smo samo jednu stvar:


Ne zaboravite da nazdravite!Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS