Potaž - simfonija ukusa i hrana za dušu


Supe i čorbe predstavljaju obavezan deo zimske gozbe, a među njima, potaž se ističe kao najhranljivije i najekskluzivnije čorbasto jelo. Ne postoji ništa kao dobra hranljiva činija potaža koja će vas ugrejati i zasititi tako da možete lagano da uživate u ostatku obroka. Poznati kritičar hrane Nikola Vajthed (Nichola Ludlam-Raine-Whitehead) navodi potaž kao ultimativno zdravo jelo (ili užinu) i “must have” svake ozbiljnije gastroponude.

Iako je na našim prostorima postao popularan tek u skorije vreme, potaž je zauzimao važno mesto u svetskoj kuhinji, pogotovo na području Engleske i Francuske. Još od srednjeg veka potaž su konzumirali kako dvorjani, kao ekskluzivni uvod u predstojeću gozbu, tako i obični ljudi, najčešće kao jedinu opciju i jedinu stavku obroka za preživljavanje tokom dugih zimskih meseci.

Koja je razlika između potaža i čorbe?

Sam naziv ovoga jela potiče od suda (keramičkog) u kome se ranije obavljala priprema ovoga jela. Taj sud nazivao se pot, a sama reč potage nastala je u Francuskoj i vezuje se za bilo koju gustu supu napravljenu od usitnjenog mesa i povrća. Međutim, u svetu se reč potaž uvrstila kao naziv jela koje je u osnovi gusta čorba (krem supa), ali obavezno mora biti homogene strukture bez pojedinačnih komada mesa ili povrća.

Vrste potaža

Najzastupljeniji i najtraženiji potaž na našim prostorima jeste potaž od bundeve. I to iz više razloga: bundeva, osim što je dostupna tokom većeg dela godine, vrlo je hranljiva (sadrži šest puta više vitamina od jabuke i cvekle i bogata je gvožđem) i cena joj je vrlo pristupačna. Potaž od bundeve ima specifičnu oranž boju, daje upečatljivu mešavinu mirisa i ukusa i kada se priprema sa dodatkom cimeta i ruzmarina može postati svojevrsna poslastica. Nakon potaža od bundeve, popularni su i potaž od paradajza (koji se nalazi i u ponudi Terminala), potaž od karfiola i šargarepe, od graška i krompira, praziluka, tikvice i bosiljka i potaž od brokolija i spanaća - poznatiji kao svemirska supa koju najčešće spremaju roditelji čija deca inače nisu ljubitelji konzumiranja zelenog povrća.

Srednjevekovni potaž

Prvi pomeni ovoga jela nađeni su u spisima iz ranog srednjeg veka i vezuju se za kuhinju severne Francuske, odakle su brzo postali popularni i u daljim krajevima, pogotovo na dvoru.

Najstariji sačuvani spisi o potažu datiraju iz 14. veka i napisali su ih kuvari Kralja Ričarda II. Ti spisi sadrže recepte za potaž od kupusa, luka, praziluka i šunke.

Na pomenutim dvorovima u srednjem veku, gozbe su često započinjale sa dve vrste potaža, nakon kojih bi sledilo posluženje pečenih jela.

Evropske bašte kupusa često su sadržale razne vrste kupusa koje su gajene na istom polju. Ovakve bašte nazivane su Potaž bašte od strane Francuza koji su njihove uzgoje koristili za pravljenje potaža.

Neke vrste potaža bile su tipične za srednjevekovnu kuhinju kao što su potaži od želatirane svinjske ili goveđe kože ili ribe, potaži od iznutrica, kao i slatki potaži od kruške. Postojali su takođe potaži koji su se spremali od mešavine cveća ili ceđenog voća sa dodatkom običnog ili kokosovog mleka.

Priprema i primena potaža

Potaži se danas mogu napraviti od najrazličitijih mešavina povrća (sa ili bez dodatka mesa) i iz tog razloga potaž je prepun hranljivih sastojaka i dobro se kombinuje uz razna druga jela. Zbog raznolikih recepata i mogućnosti kombinovanja najrazličitijih sastojaka, potaž važi za jelo čiji ukus može drastično da varira, ali ono što se nikada ne menja, jeste njegova jednostavnost pripreme.

Trikovi za poboljšanje ukusa

Kada se priprema potaž, često se dešava da masa postane previše gusta. Ova situacija lako se rešava tako što se u smesu doda pileći ili povrćni bujon koji na kraju poboljšava ukus potažu. Za one koji ciljaju na nesvakidašnji ukus, mogu se osloniti na srednjevekovne tehnike koje su podrazumevale dodavanje kokosovog mleka u potaže. Za kalorijsko ojačanje, uz potaž se mogu služiti krutoni ili začinjeni komadići hleba proprženi na maslinovom ulju. Neke vrste potaža, poput onog od krompira, dozvoljavaju dodavanje vina pred serviranje, a uz većinu potaža može se pri serviranju dodati malo kisele ili neutralne pavlake.  

Luksuzno jelo ili jeftina papazjanija?

U svetu šefova kuhinje vlada rasprava o ispravnoj pripremi potaža pri kojoj se ističu dve struje: jedna koja izdvaja potaž kao vrhunsko jelo namenjeno isključivo konzumentima prefinjenog ukusa i koje se mora pripremati po strogo utvrđenoj recepturi i druga struja koja izdvaja potaž kao ultimativno jelo čija je najjača osobina hranljivost i sa čijom recepturom se može poigravati i na taj način varirati postupak pripreme u zavisnosti od trenutno dostupnih sirovina. Pripadnici ove struje zastupaju stav da “slobodniji” način pripreme ne mora da znači da tako pripremljeni potaži ne mogu da pariraju onima koji su spremani po uvreženoj i strogo utvrđenoj recepturi.

#terminalpreporučuje - naša ponuda potaža

Ukoliko niste sigurni kakav stav o potažu imaju kuvari iz našeg Gastro Bara, pročitajte još jednom naziv ovoga teksta - Potaž, simfonija ukusa i hrana za dušu i telo. U ponudi našeg restorana možete naći vrhunski Potaž od paradajza koji se priprema od svežih sastojaka na dnevnom nivou, a kao deo specijalne ponude, u svakom trenutku možete se kod našeg konobara raspitati koji potaž se tog trenutka nalazi na meniju kao Potaž dana. Takođe, naši konobari dostupni su vam u svakom trenutku za pomoć i savetovanje pri odabiru kompletne kombinacije jela i pića. Nemojte se libiti da pitate, jer misija Gastro Bara jeste potpuni hedonistički doživljaj za svakog gosta koji će probuditi sva vaša čula. U slučaju da niste u mogućnosti da nas posetite u samom lokalu, postoji mogućnost poručivanja putem sajta i dostava hrane do vašeg stana ili poslovnog objekta.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS