Tiramisu - slatka kremasta misterija


Ukusan i kremast, upotpunjen sa dozom kofeina i finom notom ruma, tiramisu kolač je možda najpoznatiji dezert koji su izumeli Italijani - čak ga i oni sami nazivaju “najitalijanskijim od svih italijanskih poslastica”. Ovaj slojeviti puding pravi se od maskarpone sira, kafe, ruma i sunđerastog biskvita, a sama popularnost tiramisua meri se i time što danas postoji toliko tekstova i varijacija na temu ovoga kolača, da je jako teško pronaći originalni tiramisu recept. Činjenica koju većina ljudi takođe ne zna jeste da je ovaj kolač uspeo da bude uzrok svađe dve italijanske pokrajine. 

U daljem tekstu otkrićemo vam kako je došlo do gastronomskog rata i pisaćemo i o tome koji je to pravi recept za ovaj dezert.

Preteča tiramisu kolača i poreklo imena

Većina gastrokritičara tvrdi da je recept za tiramisu nastao po kolaču iz Toskane iz 17. veka. Naime, prilikom jednog dolaska, vojvoda Toskane, Cosimo III de Mediči poručio je poslastičarima iz Sjene da naprave kolač koji će objediniti grandioznost, jednostavnost i neumerenost. Tako je nastala “Juha vojvode Cosima”, koja se vojvodi toliko dopala da je poneo sa sobom u Firencu i odmah je postala popularna, a tvrdilo se i da ima afrodizijačko dejstvo, što se povezuje sa nastankom imena tiramisu (tiramisu na italijanskom znači “podigni me”). Nakon toga, venecijanski poslastičari usavršili su ovaj kolač tako što su dodali maskarpone sir ne bi li ublažili slatkoću i da bi zaokružili ukus.

Gastronomski rat

Pravo poreklo ovog kultnog kolača i dalje ostaje misterija, a oko prava na priznanje geografskog porekla Tiramisua spore se dve italijanske pokrajine. Po jednoj teoriji, tiramisu je nastao 60ih godina u jednom restoranu u Trevizu u pokrajini Veneto. U pitanju je restoran “Bekeri” (La Beccherie).  Međutim, postoji i druga teorija koju zagovaraju gastro-novinari Klara i Điđi Padovani koji uveravaju javnost da su pronašli recept za tiramisu koji potiče iz 50-ih godina i da je nastao u regiji Furlanija-Julijska krajina, koja je sused sa regijom Veneto. Nakon što su Klara i Điđi Padovani otkrili ovaj recept, on je zaveden kao tradicionalno jelo navedene pokrajine i ministarstvo poljoprivrede je to i zvanično potvrdilo. Međutim, ova odluka izazvala je prilično burne reakcije u Venetu i guverner ove pokrajine potegao je spor kako bi se ova odluka suspendovala.

Takođe, guverner Veneta je pokrenuo postupak za evropski STG sertifikat kojim bi tiramisu bio svrstan u posebne tradicionalne specijalitete (trenutno u Italiji ovaj sertifikat imaju samo mozzarela iz Kampanije i pizza Napoletana). Zastupnici Veneta u ovom sporu tvrde da su tiramisu izmislili vlasnici restorana “Bekeri”, odnosno Loli Linguanotto koji je nakon povratka sa rada u Nemačkoj želeo da reintrepetira neke poslastice iz ove zemlje. Sam Linguanotto tvrdi da je tiramisu napravio tako što je u mascarpone umešao “sbatudin”, odnosno žumanac sa šećerom za koji se veruje da je dobar za jačanje imuniteta.

Mišljenja oko pravog porekla tiramisua podeljena su čak i u samoj pokrajini Treviso. Dok jedni tvrde da je Linguanotto izumeo recept, drugi zagovaraju tvrdnju da su pravi tvorci tiramisua bračni par Speranza i Ottorino Garatti koji su vodili restoran “Il Camin”

Tiramisu original - protivnapad iz Friulija

Ubrzo je i svet postao upoznat sa ovim gastronomskim ratom. Razlog tome bio je objavljivanje knjige, tj. istraživanje gastrokritičara Clare i Gigi Padovanija koji kroz tri linije priče potvrđuju tezu da je pokrajina Friuli zapravo tlo na kojem je nastao originalni recept za tiramisu. Oni su u knjizi izložili i više dokaza:

Prvi dokaz predstavlja račun koji je izdat za obrok u hotelu “Roma” u Tolmezu. Na tom računu,  jedna od stavki je i dezert “Tirami su per 2” i datira iz 1959. godine, odnosno deceniju ranije od najstarijeg navedenog datuma zagovornika iz Veneta. U knjizi je i naveden recept ovoga dezerta, koji je napravila Norme Pielli, glavna kuvarica hotela “Roma”. Kako njen sin navodi, Norme je još početkom 50ih godina stavila ovaj kolač na meni restorana i nazvala ga je “Kolač od maskarponea”. Nastao je jer je vlasnik hotela hteo u posleratnoj oporavljenoj Italiji u kojoj je cvetao turizam da ponudi praktičan kolač koji će se jesti samo kašičicom i koji će biti energetski jak, ali dovoljno lagan da turisti mogu da nastave sa putovanjem. Ljudi su komentarisali kako ih ovaj dezert “diže” pa su ga nazvali Tiramisu.

Treći dokaz iz knjige koju su objavili Padavani možda je i najjači. Oni su u knjizi priložili kao dokaz fotografiju iz 1950, godine na kojoj stoji natpis: “Il Tirime Su creato da Mario vale più di quel che costa,”  u prevodu - Mariov tiramisu vredi više nego što košta. Mario sa natpisa je kuvar Mario Cosolo, koji je pokušavao da rustično kuvanje vrati u modu. Njegova kćerka tvrdi da je Mario do 30ih godina u svojoj gostionici pripremao poslasticu koja se zvala “copa Vetturino”. Ova poslastica služila se u čaši i bazirao se na čokoladi i zabaioneu, a početkom 40ih godina, nakon što je jedan od gostiju prokomentarisao da ga ovaj dezert “diže”, Mario je promenio naziv u Tiramisu.

Glavni problem svih zagovornika spora oko geografskog porekla Tiramisua je što nijedan od podnosioca zahteva nema dovoljno dokumentacije sa kojom se valjanost zahteva ne bi mogla opovrgnuti.

Najveći tiramisu kolač

Tiramisu kolač ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda. Za sada je najveći tiramisu napravljen u Francuskoj i težio je 1075,92 kilograma i oborio je Švajcarskoj rekord sa poslasticom teškom 782,4 kilograma.

Za najveći tiramisu na svetu utrošeno je 4 000 jaja, 300 kilograma maskarpone sira, 180 kilograma piškota, 60 kg slatke pavlake, 192 kilograma šećera, 12 kilograma čokolade, 9 litara kafe, 18 litara vina i skoro 5 kilograma kakaoa. Pošto se tiramisu obavezno mora držati na hladnom mestu, za potrebe gigantskog tiramisua napravljena je i ledena podloga (poput klizališta).

Recept za Tiramisu

Kao što smo več naveli, Tiramisu je poslastica u kojoj dominira ukus kafe, a nekad i ruma ili drugih pića. Ovih dana, postoji toliko vrsti tiramisua, koliko i mitova o njegovom poreklu. Klasični tiramisu mora biti napravljen od kombinacije penastog krema i biskvita, mora se jesti kašičicom i mora imati umerenu dozu kafe i ostalih dodataka tako da se ne neutrališe ukus maskarponea. Takođe, za klasični tiramisu koriste se sirova jaja, a u nastavku je i najčešće korišćeni recept po kome ovaj kolač možete pripremiti kod kuće.

Sastojci:

  • 4 žumanceta
  • šećer (70g)
  • Mascarpone sir (500g)
  • slatka pavlaka (2dl)
  • piškote (200g)
  • Ness kafa (0,4l)
  • rum
  • kakao  

Mikserom penasto umutiti žumanca sa šećerom (šećer dodavati postepeno). Kada je masa umućena, dodati Mascarpone sir i izmutiti da se masa sjedini. Zatim u drugoj posudi dobro umutiti slatku pavlaku. Nakon što je sve dobro izmućeno, blago sjedinite oba fila sa kutlačom. Zatim skuvajte Ness kafu i u nju dodati malo ruma. Piškote postepeno umačite u kafu i ređajte u male dezertne činije. Preko njih sipajte fil i zatim preko kroz cediljku sipajte kakao. Ponavljajte postupak dok ne potrošite fil. Potom posudu sa kolačom stavite u frižider i ostavite da se prohladi i vaš Tiramisu je spreman.

#terminalpreporučuje

Navedeni recept blizak je originalu i možete ga pripremati čak i ako nemate nikakvog kulinarskog iskustva. Nažalost, ne smemo sa vama podelitu recept za Tiramisu koji koriste kulinarski majstori iz Terminala, ali vam preporučujemo da dođete i isprobate ovu poslasticu u izdanju našeg gastrobara. Verujte nam, posle samo jednog zalogaja biće vam potpuno jasno zašto se oko ove italijanske poslastice podigla tolika galama.






Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


ocenite nas
Dostava Poruči odmah
Copyright 2014 - 2019 © Terminal | Optimizacija sajta - WBS